Viewing entries by
Ciprian Ocean

Comment

Independența artiștilor tineri de jazz: Povești din București

"Povești din București" este primul album produs de tinerii de la Bucharest Jazz Orchestra. Membrii grupului au o respectabilă experiență pe scenele internaționale din Olanda, Marea Britanie, Italia, Elveția iar discul apare sub eticheta casei de discuri "Fiver House Records", unul dintre cele mai independente și creative label-uri de jazz din România.

Înregistrările au avut loc firesc într-un context de improvizație la clubul JazzBook din cartierul Cotroceni în luna Februarie, anul acesta. Jazz Book deja e bine cunoscut pentru suportul acordat jazzului din București tradiția de a aduce muzicieni excepționali și a crea atmosfera unor seri de jazz fantastice. Albumul e mixat de Dave Darlington la Bass Hit Studio New York, cunoscut inginer de sunet pentru colaborările cu muzicieni legendari cum sunt Tom Harrell și fantastica cântăreață de soul Chaka Khan.

Sebastian Burneci și Silviu Groaza cântă la trompetă iar Paolo Profetti la saxofon alto. În spectrul frecvențelor joase Florian Radu și Adi Cojocaru cântă la trombon iar Cristi Lăbuș la trombon bas. Michael Acker cântă la bas iar Tavi Scurtu la tobe. Johnny Bica cântă la pian și pian electronic.

Colaborările pe album cu vocea tinerei Ana-Cristina Leonte sunt foarte reușite și aduc influențe de soul cum sunt cele ale lui Alice Russel de la Tru Thoughts Records. Compoziția "Seven Black Spots" cântă experiențe personale de identitate pe ritmuri cu bătăi alerte similare cu cele ale muzicii de club într-un fel aproape cinematic; improvizațiile de pian contribuie la nota nostalgică pornind de la clasicul cântec "Summer Time" apoi urmează dezvoltări elegante ale temei principale la trompetă.

Albumul este bine balansat: MC-ul "Brain Potion" aduce elemente ritmice din hip hop și face discul accesibil tinerilor prin temele pe care le exprimă creând rezonanțe cu stări și culturi specifice orașului. Intervențiile apar într-un context de improvizație și limbaj caracteristic MC-iilor, o dimensiune constantă în București mereu reinventată, enumeră pasiuni și expresii în jurul vieții urbane: colectării de discuri, mersul pe bicicletă, culturi nocturne, autoconsum etc. Tema de pe "Ori suntem golani ori nu mai suntem" e dezvoltată din compoziția "Cantaloop" făcută cunoscută în culturile pop de US3 produși de marele label "Blue Note".

Discul începe cu piesa "Drumm'n'BassArab Bridge" într-un ritm alert de drum'n bass, care dă și titul, un joc de cuvinte în jurul construcției de la Basarab și cuvântul "Arab". De altfel compoziția dă impresia unui început de călătorie în care improvizațiile pornesc de la teme cu influențe orientale și teme populare românești. "Samba Isaura" e o altă piesă care atinge elemente culturale ale orașului din jurul programelor braziliene pentru televizor, o oportunitate pentru ritmuri de samba în jazz cum sunt cele cântate de Jose Roberto Bertrami în formula Azymuth. Alegerea de a introduce influențe latino-americane e binevenită, aceste ritmuri și armonii au revenit de ceva vreme în culegerile caselor de discuri, exemple recomandate sunt cele de la Jazzman Records sau Brownswood Records. 
Pe "Mix Of Dreams" sunt dezvoltate teme din operele compozitorului George Enescu într-o manieră elegantă de dialog la trompetă urmate de sintetizator. Compoziția e prezentată în finalul discului și are trei părți: după un dialog solitar între tompetă și saxofon se închide cu un solo de baterie închizând discul foarte bine numit "Povești din București".

Coperta discului făcuta de artistul vizual "Pisica Pătrată" amintește DYI-ul estetic din mișcările de jazz independent din perioada 1965-1983 caracterizate prin independență economică, libertate și creativitate artistică, mișcări rezonante cu moștenirea lui John Coltrane. Cu siguranță e vorba de un efect solar specific elementelor vizuale ale lui Sun Ra Arkestra. O bună colecțe de coperți, o călatorie prin această perioadă este disponibilă în albumul "Freedom, Rhythm & Sound" cules de Gilles Peterson si Stuart Baker.

Albumul e disponibil în format fizic pe CD și în diferite formate digitale pe web prin serviciile sitului Bandcamp așa că nu ezitați să-i susțineți dacă vă plac cumpărându-le discul.


Comment

Comment

Funkul românesc independent și bestia din gradină

"Garden Beast" e al doilea album scos de Iordache la casa de discuri independentă Fiver House Records, proiect care ii apartine si care a produs discul "Humanized" al lui Sebastian Spanache Trio și ultimele două discuri Kumm. Penultimul  album Iordache, "One Life Left", e un produs independent al aceleași case de discuri. Cred ca e un album de cotitură si sper sa devină un album popular in rândul tinerilor amatori de seri de jazz.

Albumul incepe cu piesa care-i dă numele in ritmuri usoare de funk si introduce teme si sunete care sunt dezvoltate mai apoi. Cinematicul pieselor "Captain Rabbit", cu teme din muzica disco din perioada schismei sintetizatoarelor, si "Spider's Dinner" e curajos conținând improvizații bine introduse in compoziții.  "My Dog Zorro" conține influențe din "Equinox" a lui Marius Popp de pe discul "Nodul Gordian" așa cum se și spune pe pagina Bandcamp a discului și din jazzul tineresc bossanova din ce în ce mai popular. Souljazz Records a dedicat mai multe culegeri genului cum e "Bossa Nova And The Rise of Brazillian Music In The 1960s" sau "Hard Bossa, Samba Jazz And The Evolution of Brazilian Fusion 1962-73".
"Pond Reflections" reia si dezvoltă tema introdusă în Captain Rabbit în același fel cinematic, trompeta și saxofonul sunând fantastic.  "Earthworm" pare sa fie piesa cea mai semnificativă  a acestui album de cotitură și e o proiecție a energiilor atent dozate in creația discului. Ritmurile de bass,  sunetele de sintetizator și improvizația lui Mihai Iordache îmi aduc aminte de muzica celor de la Budos Band de la Daptone Records, cântatori de deep funk din Brooklyn, New York.

Albumul continuă colaborarile lui Iordache cu tineri muzicieni cum sunt Uțu Pascu la bas si Tavi Scurtu la tobe si introduce sunetele lui Sebastian Burneci la trompetă si Florian Radu la trombon. Puteți descarca azi albumul gratuit daca urmăriti pagina Facebook a lui Iordache si il puteti asculta și comanda mai jos pe CD sau mp3.

Comment

Comment

BLN: MOLDERN de pe 11 octombrie

Vineri seara in Control lansare de album BLN: dublu compact disc, unul discuri continand colaborari fantastice cum e cel cu Erode de aici sau cu Plaid, Yvat, Roel Funcken, Dirk Geiger. 

Cele 13 colaborari sunt motivul principal pentru caresinteza albumului e lunga in timp insa cu siguranta au meritat. Cateva din perspectivele remixurilor sau rearanjarile suna foarte reusit: sunetul curat BLN, melodicitatea intiala si ritmurile putine dar echilibrate stau la baza a cateva compozitii de muzica sunete si electronice reusite si care fac din BLN unul dintre putinii artisti romani independenti de muzica care pot sta pe scene internationale. Thumbs up pentru remixurile de la: Trip (Erode), Care (Yvat), Classic (Dirk Geiger) si melodioasa Gandurile celor de la Mono Jacks. 
"Classic" incepe cu un manifest al muzicii electronice si al sunetelor; vorbeste despre frecvente, modulatii, cautarea sunetului. Colaborarea cu Luiza Zan mi-a facut analogie cu sunetul Tru Thoughts, casa de discuri londoneza, in particular cu muzica lui Alice Russel.

Pe scurt: are o tema, are melodicitati, are ritmuri, are un manifest si o poveste, are colaborari internationale cu artisti cum sunt Plaid (Warp Records), inginerie a sunetului folosind sintetizatoare analogice..cam de toate cele. Pe pagina Bandcamp va puteti cumpara albumul digital iar discul se gaseste la cei de la Control, CD pentru moment.

Comment