Azi Outernational 2 prezintă un curs si un artist talk de nepierdut pentru cei preocupați de muzică mai ales din spectrele de avangardă si muzică în context local. Cursul este ținut de domnul Mircea Florian iar artist talk-ul îl va avea invitat pe Octavian Nemescu.

Mai cunoscut (sau mai necunoscut) în România, Mircea Florian este unul dintre pionerii muzicii electronice cu puternice rădăcini românești. A înregistrat trei discuri la Electrecord:  Pădure De Voie Bună (1975)Fîntîna (1977) și Tainicul Vîrtej (1986) și a avut colaborări cu artiști cum sunt Sorin Chifiriuc (Curtea Veche 43, Sfinx, Roata) și Günther Reininger(Phoenix), Dorin Liviu Zaharia (Olympic 64), Eberhard Kranemann (Kraftwerk).

A mai produs câteva CD-uri pentru lucrările sale de artă multimedia, iar la concert au fost cântate compoziții relativ noi, singura așa-zis veche a fost "Podul de piatră" apărută pe discul "Muzică Folk" în alt aranjament însă.
Iei, 8 Iulie 2017, a cântat împreună cu DJ Vasile (Lucian Stan) cunuscut pentru proiectele Shukar Collective și Zona Liberă, amândouă puternic angrenate în sunetele românești și balcanice și cu Andrei Dinescu de la Steaua de Mare și Impex, care a contribuit și el cu sunete balcanice la sintetizator, vioară și trompetă.

Octavian Nemescu este născut în 1940 în Pașcani și este un explorator al spectrelor și muzicii electroacustice preocupat de avangarda în componistica românească.

"De numele său ( şi al altor colegi din generaţia sa) este legată apariţia şi evoluţia curentului spectral romanesc ( “Iluminatii” pentru orchestra 1967 ), pe orientarea spectralismului isonic, curent impulsionat de Corneliu Cezar, începând cu anul1965, dar, mai ales, a celui arhetipal  (“Concentric” 1969), bazat pe o estetică a esenţializării. Împreună cu Corneliu Dan Georgescu teoretizează şi practică ideile arhetipale, aplicate în muzică, avându-l coleg de direcţie şi pe pictorul Marin Gherasim."

http://nemescu.ro

Dintre discurile de început sunt remarcabile discul "Fernando Grillo" pe care, în care explorează în "Cumpăna Porții - pentru contrabas, syntetizator și percuție" transformările sonore gradate. Pe disc sunt și alte nume de referință în muzica spectrală și hyperspectrală românească ca Iancu Dumitrescu, fondatorul ansamblului internațional Hyperion. Ansamblul va cânta la festivalul Berlin Atonal ce se desfășoară la mijlocul lunii August și la Festivalul George Enescu în septembrie. Un alt disc de început e "Gradeația - Natural" în care explorează muzica de ambilentală și de atmosferă, calități ale sonore și filozofice ale timpului: linearitate, multiciclicitate, ireversibilitate, calități proiectate în compoziții.


Duminică  9 iulie, 16.00 la Grădina Uranus

Lecture:  Mircea Florian – incursiune în lumea fascinantă a Jew’s harp

Mircea Florian, cunoscut de asemenea ca Florian din Transilvania, M.A.N. Florian sau FloriMan, este un multi-instrumentalist român, artist multimedia, și computer scientist.

Duminică @ OD2

Uranus Garden
 Lecture: Mircea Florian: the ever fascinating world of the Jew’s harp
Artist talk: Octavian Nemescu (hosted by Andrei Tanasescu)
Sâmbăta Sonoră x Outernational: Mazen Kerbaj solo / PFA Orchestra
Stefan Fraunberger (AT) 
Ogoya Nengo & The Dodo Women's Group (Kenya)
Mark Ernestus' Ndagga Rhythm Force (Senegal)
Florin Salam (live with band) (RO)

Duminică, 9 iulie, 16.30 / Grădina Uranus:

Artist talk: Octavian Nemescu

Octavian Nemescu este un compozitor român de muzică orchestrală, de cameră, corală, electroacustică, multimedia, metamusic, imaginary și lucrări ritualice ce au fost auzite în înteraga Europă, și mai departe de atât. Este profesor la Universitatea Națională de Muzică București.

moderat de Andrei Tănăsescu (curator român de film și muzică)

Duminică,  9 iulie, 17.15 / Grădina Uranus

Sâmbăta Sonoră x Outernational

·       Mazen Kerbaj (solo) 

·       PFA Orchestra

Sâmbăta Sonoră este un program dedicat dezvoltării aprecierii locale pentru cercetare muzicală și performance în domeniul muzicii contemporane, al improvizației, improvizației libere, experimentului sonor, radio art și poeziei sonore. 

 

 

 

Outernational Days 2 este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de proiecte cultural I/2017 – Artele Spectacolului – Muzică.

Outernational Days 2 este susținut de Swiss Arts Council Pro Helvetia și Red Bull Music Academy.

BILETE - https://eventbook.ro/music/bilete-outernational-days-2

·       Website: the-attic.net/outernational 

·       Facebook page: www.facebook.com/outernationaldays

·       Instagram: www.instagram.com/outernationaldays