Se întâmplă din nou săptămâna asta: festivalul vieții și bucuriei Maramureșului prin jocuri în sat, ateliere și concerte. În aceste zile asta mai puteți prinde câteva din evenimentele aproape magice de bucurie și firesc pregătite în cadrul festivalului.
În cadrul ediției de anul trecut Inertia Movement a stat de vorbă cu Mircea Florian, unul din artiștii care va cânta și anul acesta în cadrul festivalului alături de Andrei Dinescu și Lucian Stan. Mircea Florian este cunoscut mai ales pentru discurile Pădure De Voie Bună (1975)Fîntîna (1977), alte proiecte audio-vizuale și pentru munca de păstrare și revitalizare a tulnicului. Va cănta în seara de sâmbătă și va fi prezent în cadrul altor evenimente legate de tunic și drâmbă; puteți reasculta interviul făcut anul trecut în Valea Stejarului. 

DLCV: "După o primă săptămână de explorare în Țara Lăpușului, în perioada 23 - 30 iulie 2017, partea doua a festivalului reia drumul prin Țara Maramureșului, în perioada 13 - 20 august 2017.

Țara Lăpușului a fost magică, o săptămână de împreună simțire. Fiecare sat a pregătit propriul său microeveniment, fără scenă, cu amplificare minimă, activând oameni, povești, muzicieni, ritualuri. Toate la un loc au declanșat o promovare masivă, resimțită la nivel național, obținută cu resurse financiare foarte reduse. Cheia în această poveste este ceea ce noi numim “Aurul României”: resursele umane de neprețuit ale comunităților rurale. De ce le numim așa? Pentru că au o capacitate unică și foarte valoroasă: posedă secretul fericirii și vor să îl împărtășească cu toți cei care le vizitează!”, declară râzând Loredana Ionescu, co-producătorul evenimentului.

Deschidem partea a doua a festivalului duminică, 13 august, ora 19, în Valea Stejarului, lansând inclusiv Școala de Vară Moș Pupăză”, declară Peter Hurley, inițiatorul evenimentului. “Toți cei care doriți să participați, vă rugăm să fiți prezenți atunci. Am pregătit o săptămână fermecătoare, cu un scop simplu, crearea bucuriei prin cultura tradițională: prin lemn, prin lână, prin muzică, prin dans! Organizăm ateliere meșteșugărești în trei sate: Valea Stejarului, Săpânța și Bârsana: cioplit, țesut, dans și cântece tradiționale, ceteră, cimpoi și fluier, tulnic, drâmbă. Nu necesită experiență. Sunt pentru adulți și pentru copiii lor! În fiecare seară participăm la o petrecere într-un alt sat gazdă.

Duminică, 20 august, la finalul festivalului, ne întâlnim cu toții într-o mare horă a bucuriei la Săpânța. Veniți cu noi în explorarea propriilor rădăcini!”

Fiecare zi a săptămânii este împărțită în trei părți:

-       dimineața - ateliere de meșteșug

-       după amiaza - ateliere de dans și cântece tradiționale

-       seara - joc în sat, în fiecare seară în alt sat"

Afis Tara MM 2017 res mic.jpg

Focul Viu
Țara Maramureșului
13-20 August

Miercuri, 16 august, ora 18:00 - Joc în sat, Ieud/Săcel

Joi, 17 august, ora 17:00 - Joc în sat, Valea Vișeului

Vineri, 18 august, ora 18:00 - Petrecere cu Grupul Iza, Berbești

Sâmbătă, 19 august, ora 14:00 - 23:00 - Concertele Sus pe Bradova Bârsana, Peter Moynahan, Ducu Hotima, Corbu, Mircea Florian, Dirty Shirt

Duminică, 20 august, ora 16:00 - Reuniunea Satelor, Săpânța. Ora 18:00 - Hora în jurul Cimitirului Vesel.

"Vă așteptăm cu drag!"