Pe durata weekend-ului trecut a avut loc a doua ediție a festivalului de jazz Smida din Apuseni. Locul e fantastic cu Someșul care curge limpede lângă. Muzica Jazz în răcoarea nopții și rezonanța munților e unică în spațiu si timp așa cum ne putem probabil aminti din edițiile mai vechi Gărâna Jazz. Mai mult decât inspirația locului lineup-ul de anul acesta a fost unul echilibrat cu trei trupe românești, fie purtănd spiritul de funk, rezistență și realism așa cum e Iordache sau inovatoare și curioase cum e Trompetre.

New Conception of Jazz a fost probabil cel mai complet act, un jazz modern curios și plin de joacă combinând tradiția veche a tobelor indiene, tablas, cu samplare live și virtuozitatea liberă a instrumentelor.

Bugge Wesselthoft povestește despre momentul unic al conexiunii instantanee dată de muzică în interviul luat de Inertia Movement înaintea concertului:

DSC_0855.JPG

Iordache la Smida Jazz

Cel mai mai bun saxofonist român de jazz, fondatorul Fiver House Records alături de:

Dan Mitrofan (chitară)

Adi Stoenescu (clape)

Tavi Scurtu (baterie)

"Music should not about being popular.. should be about wanting to express something and then trying to do it as good as you can. I think for me it's always been the same: music is one to one experience. It's an experience between the person who makes the music and the person who receives the music and to play a concert for someone that is the most important thing you can do that's the ultimate (n.e experience). That's where you can feel the energy there's where you connect. The connection you have in the audience it's always gonna be the most important thing you can do as a musician."

Duminică Eric Vloemans a avut o comunicare exemplară, vie și rezonantă.

Un moment fantastic a fost în timpul compoziției "Song for Siria": granițele imigrației impactează puternic nu numai muzica dar și bogăția culturală a oamenilor. Dincolo de asta explorările sonore s-au auzit aproape mistic la Smida în mijlocul parcului Apuseni:  muzica de jazz este în primul rând comunicare rezonantă, apoi prezență, libertate virtuozitate și sensibilitate.

Iordache e cel mai bun saxofonist al României de azi amintind de muzica de rezistență a anilor 60, o muzică puternic angrenată în mișcările civile exemplificată foarte de bine în culegerea "Freedom, Rythm and Sound: Revolutionary Jazz and the Civil Rights Movement 1963-82" apărută la Soul Jazz Records. De altfel pe ultimul său album îi mulțumește pentru inspiratie misticului Sun Ra și lui Tom Ze. Tom Ze a apărut pe un alt disc care merită să-l ascultați: "Tropicalia: A Brazilian Revolution in Sound".

Particularitatea actului a fost prezența jazzului, un swing modulat de virtuozitate și inspirat de realitățile năravurilor acestei țări deseori apăsătoare și abuzive. Alături de el au cântat Tavi Scurtu, un baterist extraordinar, tânărul Adi Stoenescu la clape și Dan Mitrofan la chitară.
Ultimul lui disc se numește "Organic Natural" și a apărut la Fiver House Records, label-ul pe care l-a fondat, un "label of love" la care a scos discuri foarte bune de jazz românesc și în același timp a reușit să susțină artiști tineri cum sunt Toma Dimitriu sau Ana Cristina Leonte.

"Cercului întreg", un tânăr grup de improvizație clujean, s-au alaturat în timpul zilei Bugge Wesselthoft, apoi Siv Øyunn și Oddrun de la New Conception of Jazz într-un jam session însuflețit de ritm și energie, un jazz plin de vitalitate.

Inovatoare și surprinzătoare fără doar și poate au fost prezențele sunetelor de drâmbă și tilincă, proto instrumente folosite mai ales în unele sate din Maramureș acum două generații.

Smida Jazz e un festival tânăr care crește iar parcul natural al munților Apuseni a e un loc potrivit pentru un festival al curajului tinereții cu rădăcini în cultura și comunitățile locale.

Dincolo de poveștile de "cât de fain a fost" vă puteți convinge singuri de prezența locului vizitând Smida Park și petrecând o după-amiază pe malul Someșului. Deseori satele și locurile izolate au nevoie de prezența călătorilor pentru a le menține în viață. Mergeți așadar sau anul ăsta păna mai avem soare sau dacă nu anul viitor, accesul e facil iar locurile sunt grozave. Cât despre jazz, cu sigurantă va veți umple suflete de bucurie la Smida Jazz 2018.

Albumul foto Inertia Movement Festival Focus: