Gilles Peterson este unul dintre cei mai cunoscuți DJ-i, producători și curatori, acoperind spectre muzicale începând de la așa-numita muzică world sau muzică trandițională la avant garde jazz, de la muzică soul la muzică electronică. La începutul anilor 2000 când i-am descoperit podcastul avea un program radiofonic la BBC Radio 1.

În prezent este curatorul a trei festivaluri de renume mondial: unul în Sete, Franța, care are loc în această săptămână; Laysin în Elveția și unul în Japonia. Alte proiecte sunt uimitoarea colecție Havana Cultura și susținerea noilor artiști de pildă fantastica Dayme Arocena, din Cuba, invitații serilor la Theatre de la Mer, în Sete de anul trecut și anul acesta.

Pasionat colecționar de viniluri și producător, este și fondatorul casei de discuri Brownswood Recordings, „o platformă pentru artiștii independenți care își trimiteau muzica pentru a o reda în programul său de radui nocturn de la BBC Radio 1”.

Gilles înregistrează  săptămânal Worldwide: „un program sindicalizat la 8 posturi din întreaga Europă, inclusiv Radio Nova din Franța, VRT StuBru – Belgia, Arrow FM – Olanda, CRO Wave – Cehia, ORF FM4 – Austria, Radio X și WDR Funkhaus Europa – Germania”.

Worldwide FM emite de mai bine de un an și difuzează majoritatea performance-urilor de la Worldwide Festival, festivalul pe care îl produce; postul transmite intermitent muzica fantastică de la festival, în timp real.

Anul trecut în aceeași vreme Inertia Movement a stat de vorbă cu Gilles despre Worldwide FM și despre platforma de susținere a muzicienilorWorldwide Festival. Piesa de început din materialul audio este produsă de către Leron Thomas, care a cântat la Worldwide Festival anul trecut și a cărui muzică e înregistrată la casa de discuri Brownswood Recordings.

GP: Sunt un mesager și  în același timp o persoană care dorește să transmită moștenirea muzicii către noua generație. Toate aceste lucruri le fac pentru a lumina istoria, a respecta trecutul și a merge mai departe. Fie că e vorba de cultura cluburilor, arhivarea muzicii vechi, crearea de show-uri, sau producerea de discuri în Brazilia sau Cuba, fac ceea ce iubesc și îmi place.

Worldwide FM este noul meu proiect care va lua startul în luna septembrie (n.e 2016). Vom  avea studiouri în toată Europa, în L.A. și în Londra vom putea cânta genul de muzică pe care îl difuzez la show-ul meu de la BBC, doar că pe durata întregii zile, deci, da, sunt foarte încântat de asta!

IM: Ești unul dintre fondatorii fundației “Steve Reid”, fundație care sprijină tinerii muzicieni talentați aflați în dificultate. Unde se întâmplă asta în întreaga lume, Europa, sau doar în Marea Britanie?

Cum crezi că poate supraviețui spiritul tânăr și independent în muzică și, mai ales casele de discuri independente în ziua de azi?

GP: Este foarte dificil, să știi! Trebuie să ai suficientă pasiune, talent și înțelegere a industriei. Steve Reid Foundation a fost creată din două motive: primul este pentru a ajuta muzicienii care au nevoie. Așa că în ultimii ani am ajutat oameni precum Arthur Blythe, Victor Baiiley, Bernie Worrell – care din păcate a decedat acum două săptămâni (June 2016). Al doilea motiv este pentru a-i îndruma în tot acest process pe noii muzicieni care vin.

De fapt, chiar acum îl poți auzi în fundal pe Moses Boyd, care este toboșar.

IM: Cred îl căutam pe SoundHound. Mesajul e foarte fain, la fel și vibe-ul pe care îl transmite, iar trompetele sunt extraordinare.

GP: Da. E într-adevăr minunat! Așa că ajutăm muzicienii tineri și îi educăm în spiritul Steve Reid. Sarathy Korwar este încă un artist cu care am lucrat, alături de mulți alții.

Rolul meu acum, privindu-mă ca pe un senior al industrieimuzicale, nu este doar de a produce muzică, ci și de a ghida tinerii și oamenii care vor să intre în această industrie. Organizarea festivalurilor, toate acestea sunt pentru a inspira oamenii, în special noua generație de muzicieni.

De aceea acest festival este atât de important pentru mine (n.e. Wolrdwide Festival), pentru că, pe de-o parte prezentăm din ce în ce mai mulți artiști legendari, dar, pe de cealaltă parte, promovăm mulți muzicieni și DJ noi.

Totul este de a crea un echilibru între cele două lumi și a inspira lumea.

IM: Ai putea să numești câteva case de discuri independente ai căror artiști nu ai avut ocazia să îi introduci în acest festival?... și pe care ai vrea, cu siguranță, să le incluzi în line up-ul următorului festival?

GP: Da. Chiar acum lucrăm cu un artist, Leron Thomas, care e la o casă de discuri din Paris, numită Heavenly Sweetness, un label foarte bun. Recent s-au lansat o mulțime de case de discuri foarte bune pe world music, cum ar fi: Struts, Soundway, Analog Africa, Subliminal Frequencies, de asemenea, Nowagain Records din America și Innovative Leisure.

Sunt atât de mulți oameni care încearcă să creeze un fel de platformă.

Nu e destul loc pentru a include pe toată lumea în acest festival, din păcate, dar am ales anumite grupuri. Am muncit foarte mult cu Brainfeeder în trecut, în momentul de față sunt un label foarte mare. Young Turkseste încă un exemplu.

IM: Da, Young Turks, categoric.

Uite o provocare: Cum aduci în atenția publicului spiritul tânăr al muzicii? Pentru că există o mulțime de muzicieni fantastici; un univers de sunete și emoții, chiar. Dar, evident, oamenii par să creadă că muzica ce le este lor necunoscută și pe care nu au auzit-o, nu există.

Cum faci să le deschizi apetitul pentru „căutarea emoțiilor„, aș putea spune, mai ales în situația în care canalele media aleg să promoveze doar o anumită parte a muzicii?

GP: Ei bine, trebuie să faci multe evenimente și trebuie să te asiguri că sunt deschise publicului larg, pentru că, atunci când sunt prea nișate și pretențioase riști să propovăduiești doar celor convertiți: oamenilor care deja sunt atrași de zona aceasta.

Așa că, partea frumoasă a acestui festival este că mulți oameni ar putea veni aici pentru Motor City Drum Ensemble, sau pentru Anderson Paak, dar odata prezenți, ar putea auzi și de Kamasi Washingtoin sau Geology. Pentru mine, este vorba despre a putea crea o platformă care să adune oamenii și să le prezinte lucruri noi.

IM: Bună asta!

Care ar fi sfatul tău pentru generațiile de artiști și oameni care se ocupă acum cu muzica? Ce anume a funționat și ce nu a funcționat, pentru tine?

GP: Ei bine, lucrurile nu trebuie să funcționeze pentru ca să înceapă să meargă, pentru că succesul se construiește din eșecuri, iar pentru mine este vorba mai ales de a continua, de a merge mai departe.

Așa că, dacă crezi în asta, ești sincer pasionat și vrei să cânți muzică și să împărtășești treaba asta, ceea ce trebuie să faci este să mergi într-un bar și să le spui „o să aduc 50 de prieteni!”.

Și trebuie să agiți lumea! Este vorba despre agitație, energie și comunicare. Asta e!!

IM: Mulțumesc frumos!

Comment