Podcastul introduce artiști de jazz din București care au produs în ultimii 6 ani discuri sub umbrela Fiver House Records, casa de discuri inițiată de trupa Kumm și Mihai Iordache. Interviul din cele două episoade povestește contextul și experiența uneia dintre cele mai tinere și mai perseverente coagulări de artiști de jazz de la noi.

L-am văzut pe "Iordache" așa cum îl știam din discurile de jazz în foarte multe roluri fie la Conservator cântând într-un big band alături de tineri sau alături de muzicieni cu experiență. Am interacționat cu el ca antreprenor, am rezonat în câteva dintre curentele informaționale anti abuz cum sunt explorările cu cianură și tehnicile de "fracking" care au existat în ultimii ani în rețelele sociale și sau materializat în protestele civice. Dar ce înseamnă să ai un label în România și care sunt problemele de management al artiștilor, de a găsi o presă de discuri?

Am avut ocazia să ne sincronizăm pentru un interviu la J'ai Bistrot unde am povestit într-un mod nesimulat despre tragedia de la clubul Colectiv, despre închiderea cluburilor și responsabilitatea protecției împotriva incendiilor. Care este impactul asupra artiștilor și scenei de muzică independentă?

Am povestit despre Fiver House Records, despre istoria neclară a casei de discuri Electrecord, despre scena de jazz românească. Cum se-ntâmplă finanțarea artiștilor de la noi? Nu în ultimul rând am povestit despre mediu și impactul lui asupra mesajului și experienței în audiția și descoperirea muzicală.

Printre artiștii cântați în primul podcast sunt Mircea Tiberian și Toma Dimitriu pe noul disc "The Pale Blue Dot", o colaborare între două generații de muzicieni la pian în sincron cu tendințe spre abordările avangardiste ale lui Julius Eastman și Tomasz Sikorski. Un alt disc introdus e "Waiting for Bucharest" al lui Paolo Profeti European Collective din a cărui componență face parte și cunoscutul chitarist de jazz Sorin Romanescu.

În a doua parte sunt introduși Bucharest Jazz Orchestra, un proiect big band de jazz foarte ambițios cu tineri care au o respectabilă experiență internațională. Discul se numește "Povești din București" și e mixat de Dave Darlington la Bass Hit Studio New York, cunoscut inginer de sunet pentru colaborările cu muzicieni legendari cum sunt Tom Harrell și fantastica cântăreață de soul Chaka Khan. Un alt album foarte bun cântat e cel al tinerei Ana-Cristina Leonte, discul "Secret Lover".

Dintre artiștii români cântați face parte și trompetistul Nicolae Simion stabilit în Germania, fondatorul 7 Dreams Records care a cântat de curând în Londra în clubul Vortex descris de câtre jurnaliștii "The Guardian": "rich in community spirit, [...] perfect for the purist but also gracious to the merely curious".
 Alte culegeri cântate sunt cele apărute la Jazzman Records din seria "Spiritual Jazz", "MOBILISATION GENERALE Protest and Spirit Jazz from France 1970-1976", "A New Life: private, independent and youth jazz in Great Britain in 1966-1990".

http://fiverhouserecords.bandcamp.com/

http://7dreamsrecords.com/index.php?id=9

https://ana-cristina-leonte.bandcamp.com/releases

http://librarie.carturesti.ro/the-pale-dot-424337#st_refDomain=t.co&st_refQuery=/Kkfwr1aviI

https://paoloprofeti.bandcamp.com/releases

 

 

Comment