Posts by Ciprian Ocean
Inertia Movement Episodul 37, Partea I: Ansamblul Hyperion și avangarda muzicii spectrale românești

Inertia Movement prezintă o serie de 5 episoade dedicate muzicii hiperspectrale a ansamblului internațional Hyperion, ai căror fondatori și conducători sunt Iancu Dumitrescu și Ana-Maria Avram. Ansamblul a cântat în aprilie, la Hanul Gabroveni, în cadrul seriei de evenimente "Artist in Residence", curatoriate de Lucian Ban, artist de origine română stabilit în New York. Interviul din cele 5 episoade a fost luat soților Iancu Dumitrescu și Ana-Maria Avram la Bucov, la o săptâmână după concert, iar editarea și exemplificările aparțin Anei-Maria Avram.

Ana-Maria Avram: " [...]Folosim sunetul ca să ajungem undeva, undeva unde spiritualitatea noastră, nevoia noastră de absolut tinde să ajungă și în care nu putem să ajungem pe alte căi. Adică [...] există câteva căi prin care ajungem să transcedem acesată realitate în care trăim și în care calea mistică cea mai complicate și cea mai sigură e calea dragostei, calea muzicii e una dintre căi,  filosofia de asemenea, dar filosofia e o cale mai 'șchioapă' pentru că nu cuprinde absolutul. Deci muzica este în primul rând concept, într-o oarecare parte dar este și trăire ca și mistică. O formă de mistică cu sunet, cum s-o numesc, mistică fără mistică, fără Dumnezeu."

Read More
Ciprian Ocean Comment
Podcastul Inertia Movement: Muzica electronică Touched pentru Macmillan Cancer Support

Episodul 34 al podcastului Inertia Movement cântă artisti care au contribuit la culegerea Touched, un remarcabil efort (peste 400 de piese în ultima culegere, pe Touched 3) de agregare a muzicii electronice pentru un scop nobil: lupta cu cancerul a fundației Macmillan Cancer Support.

Partea întâi cântă artiști cum sunt Funkstörung (!k7) de pe discul care-i poartă numele apărut la Monkeytown Records, Rich Thair (Red Snapper), Orbital, Arovane și Plaid. De asemenea este cântată piesa Morning Star a lui Holy Herndon în care folosește procesatoare software (Faust) si controllere MIDI sau senzori pentru a distorsiona vocea.

Partea a doua îi cântă pe doi dintre cei mai cunoscuți artiști care sculpteaza sunetul: Autechre și Richard Devine de asemenea prezenți pe culegere.

BLN este singurul artist român prezent în mai multe din volumele Touched cât și pe un alt compilație adiacentă, proiectul Covert pe care este cântat si Aphex Twin.

Read More
Ciprian OceanComment
Podcastul Inertia Movement Episodul 30: Contracultură, revoltă și improvizație în mișcările punk

Episodul 30 al podcastului Inertia Movement introduce două serii de culegeri de punk și anarcho-punk apărute în medii informaționale diferite din punct de vedere al experimentării: mediul online și magazinele de discuri.

Din prima serie ce cuprinde 5 discuri sunt cântate 3 și sunt culese de Stuart Baker, așa-numitul digger din spatele casei de discuri Soul Jazz Records. Seria conține înregistrări obscure și categorisite ușor proto-punk. 

A doua este o culegere e găsită în mediul online și denumită "A Reference Of Female-Fronted Punk Rock". Are referințe către mișcările anarcho-punk din jurul trupei britanice Crass și ale trupei islandeze KUKL din care face parte și cunoscuta producătoare și cântăreață de muzică electronică Björk Guðmundsdóttir.

Read More
Ciprian OceanComment
Podcastul Inertia Movement Episodul 29: Fiver House Records "A Label of Love"

Podcastul introduce artiști de jazz din București care au produs în ultimii 6 ani discuri sub umbrela Fiver House Records, casa de discuri inițiată de trupa Kumm și Mihai Iordache. Interviul din cele două episoade povestește contextul și experiența uneia dintre cele mai tinere și mai perseverente coagulări de artiști de jazz de la noi.

Printre artiștii cântați în primul podcast sunt Mircea Tiberian și Toma Dimitriu pe noul disc "The Pale Blue Dot", o colaborare între două generații de muzicieni la pian în sincron cu tendințe spre abordările avangardiste ale lui Julius Eastman și Tomasz Sikorski. Un alt disc introdus e "Waiting for Bucharest" al lui Paolo Profeti European Collective din a cărui componență face parte și cunoscutul chitarist de jazz Sorin Romanescu.

În a doua parte sunt introduși Bucharest Jazz Orchestra, un proiect big band de jazz foarte ambițios cu tineri care au o respectabilă experiență internațională. Discul se numește "Povești din București" și e mixat de Dave Darlington la Bass Hit Studio New York, cunoscut inginer de sunet pentru colaborările cu muzicieni legendari cum sunt Tom Harrell și fantastica cântăreață de soul Chaka Khan. Un alt album foarte bun cântat e cel al tinerei Ana-Cristina Leonte, discul "Secret Lover".

Read More
Ciprian OceanComment