Independența artiștilor tineri de jazz: Povești din București

"Povești din București" este primul album produs de tinerii de la Bucharest Jazz Orchestra. Membrii grupului au o respectabilă experiență pe scenele internaționale din Olanda, Marea Britanie, Italia, Elveția iar discul apare sub eticheta casei de discuri "Fiver House Records", unul dintre cele mai independente și creative label-uri de jazz din România.

Înregistrările au avut loc firesc într-un context de improvizație la clubul JazzBook din cartierul Cotroceni în luna Februarie, anul acesta. Jazz Book deja e bine cunoscut pentru suportul acordat jazzului din București tradiția de a aduce muzicieni excepționali și a crea atmosfera unor seri de jazz fantastice. Albumul e mixat de Dave Darlington la Bass Hit Studio New York, cunoscut inginer de sunet pentru colaborările cu muzicieni legendari cum sunt Tom Harrell și fantastica cântăreață de soul Chaka Khan.

Sebastian Burneci și Silviu Groaza cântă la trompetă iar Paolo Profetti la saxofon alto. În spectrul frecvențelor joase Florian Radu și Adi Cojocaru cântă la trombon iar Cristi Lăbuș la trombon bas. Michael Acker cântă la bas iar Tavi Scurtu la tobe. Johnny Bica cântă la pian și pian electronic.

Colaborările pe album cu vocea tinerei Ana-Cristina Leonte sunt foarte reușite și aduc influențe de soul cum sunt cele ale lui Alice Russel de la Tru Thoughts Records. Compoziția "Seven Black Spots" cântă experiențe personale de identitate pe ritmuri cu bătăi alerte similare cu cele ale muzicii de club într-un fel aproape cinematic; improvizațiile de pian contribuie la nota nostalgică pornind de la clasicul cântec "Summer Time" apoi urmează dezvoltări elegante ale temei principale la trompetă.

Albumul este bine balansat: MC-ul "Brain Potion" aduce elemente ritmice din hip hop și face discul accesibil tinerilor prin temele pe care le exprimă creând rezonanțe cu stări și culturi specifice orașului. Intervențiile apar într-un context de improvizație și limbaj caracteristic MC-iilor, o dimensiune constantă în București mereu reinventată, enumeră pasiuni și expresii în jurul vieții urbane: colectării de discuri, mersul pe bicicletă, culturi nocturne, autoconsum etc. Tema de pe "Ori suntem golani ori nu mai suntem" e dezvoltată din compoziția "Cantaloop" făcută cunoscută în culturile pop de US3 produși de marele label "Blue Note".

Discul începe cu piesa "Drumm'n'BassArab Bridge" într-un ritm alert de drum'n bass, care dă și titul, un joc de cuvinte în jurul construcției de la Basarab și cuvântul "Arab". De altfel compoziția dă impresia unui început de călătorie în care improvizațiile pornesc de la teme cu influențe orientale și teme populare românești. "Samba Isaura" e o altă piesă care atinge elemente culturale ale orașului din jurul programelor braziliene pentru televizor, o oportunitate pentru ritmuri de samba în jazz cum sunt cele cântate de Jose Roberto Bertrami în formula Azymuth. Alegerea de a introduce influențe latino-americane e binevenită, aceste ritmuri și armonii au revenit de ceva vreme în culegerile caselor de discuri, exemple recomandate sunt cele de la Jazzman Records sau Brownswood Records. 
Pe "Mix Of Dreams" sunt dezvoltate teme din operele compozitorului George Enescu într-o manieră elegantă de dialog la trompetă urmate de sintetizator. Compoziția e prezentată în finalul discului și are trei părți: după un dialog solitar între tompetă și saxofon se închide cu un solo de baterie închizând discul foarte bine numit "Povești din București".

Coperta discului făcuta de artistul vizual "Pisica Pătrată" amintește DYI-ul estetic din mișcările de jazz independent din perioada 1965-1983 caracterizate prin independență economică, libertate și creativitate artistică, mișcări rezonante cu moștenirea lui John Coltrane. Cu siguranță e vorba de un efect solar specific elementelor vizuale ale lui Sun Ra Arkestra. O bună colecțe de coperți, o călatorie prin această perioadă este disponibilă în albumul "Freedom, Rhythm & Sound" cules de Gilles Peterson si Stuart Baker.

Albumul e disponibil în format fizic pe CD și în diferite formate digitale pe web prin serviciile sitului Bandcamp așa că nu ezitați să-i susțineți dacă vă plac cumpărându-le discul.

Ciprian OceanComment