Inertia Movement Episodul 37, Partea I: Ansamblul Hyperion și avangarda muzicii spectrale românești

Comment

Inertia Movement Episodul 37, Partea I: Ansamblul Hyperion și avangarda muzicii spectrale românești

Inertia Movement prezintă o serie de 5 episoade dedicate muzicii hiperspectrale a ansamblului internațional Hyperion, ai căror fondatori și conducători sunt Iancu Dumitrescu și Ana-Maria Avram. Ansamblul a cântat în aprilie, la Hanul Gabroveni, în cadrul seriei de evenimente "Artist in Residence", curatoriate de Lucian Ban, artist de origine română stabilit în New York. Interviul din cele 5 episoade a fost luat soților Iancu Dumitrescu și Ana-Maria Avram la Bucov, la o săptâmână după concert, iar editarea și exemplificările aparțin Anei-Maria Avram.

Ana-Maria Avram: " [...]Folosim sunetul ca să ajungem undeva, undeva unde spiritualitatea noastră, nevoia noastră de absolut tinde să ajungă și în care nu putem să ajungem pe alte căi. Adică [...] există câteva căi prin care ajungem să transcedem acesată realitate în care trăim și în care calea mistică cea mai complicate și cea mai sigură e calea dragostei, calea muzicii e una dintre căi,  filosofia de asemenea, dar filosofia e o cale mai 'șchioapă' pentru că nu cuprinde absolutul. Deci muzica este în primul rând concept, într-o oarecare parte dar este și trăire ca și mistică. O formă de mistică cu sunet, cum s-o numesc, mistică fără mistică, fără Dumnezeu."

Comment

Podcastul Inertia Movement: Muzica electronică Touched pentru Macmillan Cancer Support

Comment

Podcastul Inertia Movement: Muzica electronică Touched pentru Macmillan Cancer Support

Episodul 34 al podcastului Inertia Movement cântă artisti care au contribuit la culegerea Touched, un remarcabil efort (peste 400 de piese în ultima culegere, pe Touched 3) de agregare a muzicii electronice pentru un scop nobil: lupta cu cancerul a fundației Macmillan Cancer Support.

Partea întâi cântă artiști cum sunt Funkstörung (!k7) de pe discul care-i poartă numele apărut la Monkeytown Records, Rich Thair (Red Snapper), Orbital, Arovane și Plaid. De asemenea este cântată piesa Morning Star a lui Holy Herndon în care folosește procesatoare software (Faust) si controllere MIDI sau senzori pentru a distorsiona vocea.

Partea a doua îi cântă pe doi dintre cei mai cunoscuți artiști care sculpteaza sunetul: Autechre și Richard Devine de asemenea prezenți pe culegere.

BLN este singurul artist român prezent în mai multe din volumele Touched cât și pe un alt compilație adiacentă, proiectul Covert pe care este cântat si Aphex Twin.

Comment

Podcastul Inertia Movement Episodul 30: Contracultură, revoltă și improvizație în mișcările punk

Comment

Podcastul Inertia Movement Episodul 30: Contracultură, revoltă și improvizație în mișcările punk

Episodul 30 al podcastului Inertia Movement introduce două serii de culegeri de punk și anarcho-punk apărute în medii informaționale diferite din punct de vedere al experimentării: mediul online și magazinele de discuri.

Din prima serie ce cuprinde 5 discuri sunt cântate 3 și sunt culese de Stuart Baker, așa-numitul digger din spatele casei de discuri Soul Jazz Records. Seria conține înregistrări obscure și categorisite ușor proto-punk. 

A doua este o culegere e găsită în mediul online și denumită "A Reference Of Female-Fronted Punk Rock". Are referințe către mișcările anarcho-punk din jurul trupei britanice Crass și ale trupei islandeze KUKL din care face parte și cunoscuta producătoare și cântăreață de muzică electronică Björk Guðmundsdóttir.

Comment

Podcastul Inertia Movement Episodul 29: Fiver House Records "A Label of Love"

Comment

Podcastul Inertia Movement Episodul 29: Fiver House Records "A Label of Love"

Podcastul introduce artiști de jazz din București care au produs în ultimii 6 ani discuri sub umbrela Fiver House Records, casa de discuri inițiată de trupa Kumm și Mihai Iordache. Interviul din cele două episoade povestește contextul și experiența uneia dintre cele mai tinere și mai perseverente coagulări de artiști de jazz de la noi.

Printre artiștii cântați în primul podcast sunt Mircea Tiberian și Toma Dimitriu pe noul disc "The Pale Blue Dot", o colaborare între două generații de muzicieni la pian în sincron cu tendințe spre abordările avangardiste ale lui Julius Eastman și Tomasz Sikorski. Un alt disc introdus e "Waiting for Bucharest" al lui Paolo Profeti European Collective din a cărui componență face parte și cunoscutul chitarist de jazz Sorin Romanescu.

În a doua parte sunt introduși Bucharest Jazz Orchestra, un proiect big band de jazz foarte ambițios cu tineri care au o respectabilă experiență internațională. Discul se numește "Povești din București" și e mixat de Dave Darlington la Bass Hit Studio New York, cunoscut inginer de sunet pentru colaborările cu muzicieni legendari cum sunt Tom Harrell și fantastica cântăreață de soul Chaka Khan. Un alt album foarte bun cântat e cel al tinerei Ana-Cristina Leonte, discul "Secret Lover".

Comment

Comment

Podcastul Inertia Movement Episodul 22: Excursii În Sunetul Sintetizatoarelor

Episodul 22 prezintă două playlisturi pregătite pentru petrecerea de absolvire a cursului Artskul de Sound Design ținut de Victor Popescu, peterecere care a avut loc în Club Control pe 1 și pe 2 martie. O parte din "Inertia Movement Episode 22 - Control Club Analogs" a fost cântată live însă nu toate discurile pot fi cântate din diferite motive, unele ținând de experiența de club iar altele de timpul alocat. Podcastul prezintă muzici și experimente în sunet de pe discurile unor artiști remarcați în povestea sintetizatoarelor. Celălalt playlist, "Inertia Movement Episode 22 - Control Club Digitals Unplayed", e unul de backup doar cu muzică de club cu artiști semnificativi din cultura muzicii electronice care se-ntâmplă.


Finders Keepers, casa de discuri a lui Andy Votel, sunt reprezentați prin portofoliul de sunete făcut de Suzanne Ciani între '69 și '85 folosind sintetizatorul Buchla pe discul "Lixiviation". Tot de la Finders Keepers e și discul lui Henk Badings împreună cu Dick Raaijmakers "Evolutions" cu muzică de sintetizatorare pentru balet făcut pentru opera din Hanovra '58 muzică electronică pe casete magnetice făcută pentru coregrafie de balet avant-garde. Din '77 e reprezentată muzica polonezului Andrzej Korzynski de pe coloana sonoră a filmului "Man Of the Marble" probabil prima orchestră de sintetizatoare polonă cum spun cei de la Finders.
Dintre culegerile cântate sunt "First Electronic Chillout Music" din '48, "BBC the radiophonic workshop", "Rare Psych Moogs and Brass" din '69-'81, "Factory Dance" - culegere dedicată casei de discuri Factory Records , "Minimal Wave Tapes" - culegere dedicată casei de discuri Minimal Wave și "Ifmusic" compilație produsă de de discuri din Londra cu același nume alături cu cei de la Ninja, Ifmusic aniversând 10 ani de existență.
Alți artiști remarcabili cântați sunt John Cage pe discul "Early Electronic and Tape Music" în laboratorul din Langham Research Centre. Sunt cântați Aphex Twin de pe discul recent "Syro" și Boards of Canada de pe discul cu un puternic mesaj futuristic despre o distopie a viitorului "Tomorrow's harvest". Sunt reprezentate muzici de pe 3 discuri alese de tinerii de la revista Wire ca discuri semnificative în anul 2013  (Syro fiind discul anului în 2014), cum sunt cel al lui Laurel Halo "Quarantine", Actress cu "R.I.P" și Sun Araw, M. Geddes Gengras & The Congos cu discul "Icon Eye" produs de casa de discuri din Brooklyn Rvng Records. Rodion Ladislau Roșca e și el prezent cu probabil singurul proiect de muzică electronică produs de o casă de discuri străină pe discul "The Lost Tapes" (Strut Records). Discul produs de BBE nu am reușit să îl procur până în acest moment însă discul lui cu coloana sonoră la "Misiunea Spațială Delta" încă mai are două copii de vânzare în noul Cărturești (1000 de copii produse în total).

 

Playlistul de digitale cântă muzica lui Krafterk, Dopplereffect, Tod Terje, Rival Consoles, Red Snapper, Amon Tobin etc. Dintre artiștii momentului sunt Carter Tutti Void care au semnat recent cu casa de discuri Mute și Illum Sphere de la Ninja. E cântat și un remix mai vechi al proiectului "Brazda lui Novac" iarăși un proiect românesc foarte bun și real cu fantastice colaborări internaționale cum sunt Plaid sau Dirk Geiger.

Inertia Movement Episode 22 - Control Club Analogs, March 8th 2015

Inertia Movement Episode 22 - Control Club Digitals Unplayed, March 3rd 2015

Comment

Comment

Podcastul Inertia Movement Episodul 19: Antreprenori Ai Jazz-ului din Timișoara

Podcastul introduce 3 grupuri românești și tinere de jazz. Ce e fain e faptul că scene din vest le contractează pentru concerte live: JazzyBIT, Exit Oz, Sebastian Spanache Trio (Fiver House Records). Muzici în mp3 de pe albumele lor se pot descărca aici:

http://bit.ly/1zMuABzhttp://bit.ly/1wGWEl3http://bit.ly/10ACf6L 

Îi găsiți și pe Bandcamp dacă vreți să-i cumpărați și plac. Anul ăsta la Gărâna au cântat și Arve Henriksen & Elektronik Meditation distinși prin explorarea în sunete și compoziție și elogiat Jancy Korossy cântat aici de pe discurile "American Impressions And Romanian Landscapes" apărut la casa de discuri a lui Nicolas Simion "7 Dreams Records". 
Prezintă artiști de la casa de discuri independentă (Londra, UK) "Erased Tapes Records" ca Nils Frahm (Germania), Olafur Arnalds (Islanda) sau Codes In The Clouds. Altă grupare de tineri artiști introdusă e cea din jurul lui Aly Gillani(DJ Gilla) din Leeds, "First Word Records" ca Yosi Horikawa și Riot Jazz Brass Band.

 

http://jazzybit.ro/
http://sebastianspanachetrio.bandcamp.com/album/a-pashas-abstinence

http://www.exitoz.com/

http://drownedinsound.com/in_depth/4147970-erased-tapes-founder-robert-raths-on-the-independent-label-market

http://7dreamsrecords.com/

http://www.erasedtapes.com/artists

Comment

Comment

Podcastul Inertia Movement Episodul 18: Muzici de vară ale tinerilor, sintetizatoare și afrobeat

Podcastul căntă proaspete creații de Red Snapper, Anoice (Important Records, Ricco Label), Mr. Scruff (Ninja) și Ghostpoet (Brownswood). Ultimul cântă pe compilația "Africa Express: Maison Des Jeunes", proiect construit pentru a susține creațile muzicale ale tinerilor africani cântând alături de artiști consacrați deja. Spune despre acest proiect:

“Making music in Mali with Africa Express was amazing, humbling, life changing experience, a time in my life I will never forget. I'm just so happy I went with my gut extinct and got involved. Being on the album is just an added bonus really".

Mai cântă muzica lui Anoice de pe albumul "Anoice: From The Studio", un grup de tineri din Tokyo implicați în mai multe proiecte încadrate în post-rock și muzică clasică. Anoice au scos de curând un EP disponibil pentru o perioadă limitată pentru descărcat aici:
http://tinyurl.com/nvsvm2y
Ultima parte introduce artiști ai sintetizatoarelor capete afiș ai festivalelor din vara asta.

http://www.africaexpress.co.uk/

 
Comment

Comment

Podcastul Inertia Movement Episodul 17 Parteai întâi: Energia explorării în muzicile românești

Podcastul cântă muzicile unor artiști români și irlandezi, muzica lui Diane Cluck cu un album recent produs de Important Records și muzica lui Nils Frahm, tânăr pianist din Berlin. Dintre artiștii români merită ascultați și cântați Paperjam, 4 tineri din Timișoara autori ai albumului Papercuts. Susțineți sau descărcați gratuit albumul lor aici: http://paperjam.bandcamp.com. Sunt cântate exerciții de studio ale lui Dorin Liviu Zaharia, mistic al folkului românesc, autor al coloanei sonore a filmului "Nunta de piatră". Continuă să-i cânte pe cei doi pioneri români ai sintetizatoarelor Rodio Roșca de pe albumul "Lost Tapes" (Strut Records) şi Mircea Florian cu proiectul Florian din Transilvania pe "Tainicul Vârtej" (Electrecord). De asemenea este cântat producătorul român de muzică Rolf Ono pe albumul "We are going to Atlantis" implicat și în proiectul PERICOL împreună cu Cristian Stanciu. Dintre artiștii irlandezi este remarcabilă căldura și armonia trupei din Dun Laoghaire: Whitebeam.

http://importantrecords.com/imprec/imprec370

http://www.amazon.com/Whitebeam/dp/B00G6Q5KNE

http://paperjam.bandcamp.com

http://www.piccadillyrecords.com/prod/RodionG.A.-MisiuneaSpatialaDelta(DeltaSpaceMission)-Strut-96615.html

Comment

Comment

Podcastul Inertia Movement, Episodul 16: Muzica locală din Jamaica a casei de discuri Studio One Records

Podcastul cântă muzici culese de SoulJazz de la casa de discuri jamaicană Studio One Records. Începe cu Karl Hector and The Malcouns care au scos de curând EP-ul "Coomassi" produs la Now Again Records încadrat "world-psych-funk". Continuă să-l cânte pe Rodion G.A. numit de Strut pioner al muzicii electronice și căruia îi vor produce un alt disc cu coloana sonoră a animației "Misiunea Spațială Delta" de Record Store Day pe 19 aprilie. Tot în prima jumătate de oră a podcastului sunt cântați Sofa Sufers, proiectul Barakas al lui Simon Green la Tru Thoughts mai cunoscut pentru aparița sa sub proiectul Bonobo și Diplo. Următoarele ore cântă muzica reggae și dub născută în Studio One din Kingston, cântată în ringurile de dans ale hotelurilor și cluburilor cum e Succes Club într-un context de libertate, bucurie, libertate a încercării, consum de cannabis, concurență și prietenie și câutare a perfecțiunii masterizării muzicii. Cultura locală din Kingston e răspunsul la muzica americană rhythm&blues și boogie din anii 60 copiată la început și care a dus la formarea muzicii din Jamaica: reggae. E posibil ca ritmul muzicii să fi apărut din încercări de chitară în studiourile de înregistrare făcute pe bandă magnetică așa cum povestesc Clement Seymour "Sir Coxsone" Dodd și inginerul de sunet Sylvan Morris.

http://www.nowagainrecords.com/announcing-karl-hector-the-malcouns-coomassi-ep/

http://www.strut-records.com/tag/vinyl/

http://beatdelete.com/

http://ninjatune.net/article/2014/mar/24/roots-manuva-15th-anniversary-of-the-brand-new-second-hand-album-2#.U0u3z-aSz34

http://www.souljazzrecords.co.uk/discography/?l=1

https://www.youtube.com/watch?v=OKJSJypxKKQ

https://www.youtube.com/watch?v=-t11vdNtb2U

Comment

Comment

Podcastul Inertia Movement, Episodul 14 Partea a doua: Muzica electronică a caselor de discuri Ninja și Warp

Podcastul continuă episodul dedicat caselor mai cunoscute de discuri Warp și Ninja. Cântă muzici de la The Wild Bunch (Massive Attack în tinerețe în Bristol în jurul lui dj Milo) pe albumul "The Story of a Soundystem" produs de Strut Records, culegători de discuri care au produs anul trecut și muzica înregistrată pe benzi magnetice a artistului român Rodion G.A. Sunt introduși sau reintroduși artiști de la Ninja cum sunt Congo Natty cu un album fain și plin de energie tânără scos anul trecut: "Jungle Revolution"; îi cântă pe cei de la 2 Bears, proiectul lui Toddla T, pe Roots Manuva și Bogus Order, avatarul lui Jonathan More și Matt Black de la începuturile casei Ninja. Recent au scos un album sampler care încă se poate descărca aici (http://smarturl.it/200ksampler) de pe care sunt cântați Lee Bannon și Jaga Jazzist. A doua parte cântă artiști de la Warp: Africa Hitech, Harmonic 313, Mount Kimbie, Kwes, Grizzly Bear. Tineri cântați sunt Dare Van Reed din Irlanda și Starter Thumper.

http://ninjatune.net/

http://warp.net/

http://oddlogic.bandcamp.com/album/remixes-vol-3

http://darevanreed.bandcamp.com/

http://starterthumper.bandcamp.com/album/takin-it-to-the-streets

Comment